איך מכינים חמאה בבית?
pixabay

אין זה סוד כי בחודשים האחרונים מדינת ישראל סובלת ממחסור של חמאה בחנויות. המכולת השכונתית כמו גם הרשתות הגדולות לא יכולות לספק בעבור האוכלוסייה את אחד ממוצרי הצריכה הבסיסיים והאהובים מכל. אמנם ייקח זמן עד שהמצב במשק יירגע והחמאה תחזור למדפים במחיר מפוקח ונוח לכל כיס, אך עד אותו יום, אנחנו יכולים להתחיל להכין חמאה בבית בכוחות עצמנו.

כולם יודעים כי את החמאה מכינים מחלב, ובמשך שנים ארוכות אנשים הכינו את חמאתם בביתם. כיום עדיין קיימות לא מעט תרבויות בהן מכינים את החמאה בצורה ביתית, כך שאין סיבה שגם אנחנו לא נצליח להכין את החמאה הביתית והטעימה מכל.

החלב מורכב ברובו משומן ומים, ואת החמאה מכינים מהשומן שבחלב, אשר שרוי בפי כולם בתור השמנת. תהליך הכנת החמאה הוא בעצם ההפרדה של השומן עצמו מהחלב ה"רזה". פעולת יצור החמאה נקראת "חביצה" והיא למעשה דורשת ניעור חזק מאוד של השמנת.

הניעור של השמנת מפרק את השומן של החלב ומפזר אותן בצורה שווה במים. הטיפות נדבקות זו לזו במהלך החביצה (פעולת הניעור) והופכות לקשות יותר ויותר – כך למעשה מתקבלת החמאה.

אין טריקים, אין שטיקים – זה עד כדי כך פשוט

כל מה שנדרש על מנת להכין חמאה בבית זה בעצם שמנת מתוקה, בעלת אחוזי שומן גבוהים, ומיכל בו ניתן יהיה לנער את השמנת עד שתראו משקעים קטנים שמצטברים יחד לגוש חמאה רך וטעים.

חומרים:

  • מיכל שמנת מתוקה טרייה
  • בקבוק ליטר וחצי – ריק ונקי
  • מלח

תהליך העבודה:

  • מוזגים את השמנת לבקבוק ומוסיפים את הגולות.
  • מתחילים לנער.
  • ממשיכים לנער.
  • ממשיכים לנער עוד קצת.
  • לאחר כ – 3 דקות תוכלו להבחין בהיווצרות של גרגירים קטנים שצפים בנוזל.
  • ממשיכים לנער עד להצטברות של כמות מכובדת של חמאה.
  • מסננים את החמאה מהנוזל.
  • מוסיפים מלח לפי הטעם והחמאה מוכנה!

איך משדרגים את התהליך?

  • ניתן להכניס לבקבוק 2 גולות זכוכית נקיות אשר יסייעו בתהליך החביצה ויזרזו אותו.
  • שימוש בשמנת קרה תקצר את זמן החביצה, ניתן גם לקרר את הבקבוק או הצנצנת בה חובצים את החמאה.
  • הקפידו על שימוש בשמנת בעלת אחוזי שומן גבוהים. ככל שאחוזי השומן יהיו גבוהים יותר, כך תתקבל כמות גדולה יותר של חמאה איכותית יותר.
  • ניתן לבצע את התהליך גם במעבד מזון או מיקסר(ללא הגולות!). התהליך יהיה מהיר יותר, אבל אתם לא תוכלו לנצל את הפעילות לאימון ידיים או לפריקת עצבים.
  • במידה ואתם מעוניינים בממרח חמאה רך, לאחר שלב הסינון העבירו את החמאה לכלי, למיקסר או מעבד מזון, הוסיפו 2 כפות מים קרים והמשיכו לעבד אותה עד לקבלת המרקם הרצוי.
  • הנוזל אשר מסונן מהחמאה הוא למעשה ה- buttermilk המקורי, גרסה אחרת שלו מוכרת לנו בתור רוויון. ניתן לעשות שימוש גם בו, לאפייה, בישול או פשוט שתייה.

חמאה בטעמים

אל תתפשרו רק על החמאה הפשוטה, הוסיפו תבלינים בכדי לשדרג את הטעם. ניתן לכתוש שום ולקצוץ שמיר ולערבב עם החמאה לקבלת חמאת שום מושלמת. בפעם אחרת הוסיפו פפריקה או זעתר או כל תבלין אחר שתרצו.

אל תהססו, התנסו!

השאירו תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here